direct naar inhoud van 2.7 Verkeer
Plan: W4
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0547.BPw4-VG01

2.7 Verkeer

Wegen

De belangrijkste ontsluitende wegen in het plangebied zijn de Persant Snoepweg, de Simon Smitweg, de Willem-Alexanderlaan en de Mauritssingel. Het patroon van belangrijke ontsluitingswegen laat tevens de gebiedseenheden zien waaruit het gebied is opgebouwd. Met de aanleg van de Willem-Alexanderlaan en de reconstructie van de Simon Smitweg in de afgelopen periode is de ontsluitingsstructuur van het gebied sterk aangepast.

De Persant Snoepweg, de Simon Smitweg, de Willem-Alexanderlaan en de Mauritssingel hebben een stroomfunctie (50 km/h profilering). De gebouwen in de Elisabethhof alsook de woonwijken welke aan de Persant Snoepweg grenzen worden niet direct vanaf de Persant Snoepweg ontsloten, maar via wegen van een lagere orde, wat de “stroomfunctie” van deze weg nog eens versterkt. De Elisabethhof dient ter ontsluiting van de noordelijk gelegen bedrijven van bedrijventerrein Elisabethhof en de noordflank van Vierzicht. Deze weg heeft een 30 km/h profilering. De Acacialaan, Ericalaan en Hoogmadeseweg (onderdeel van een 30 km zone) ontsluiten de aanliggende woonwijken. Voor de woningen in het Mauritskwartier gaat de ontsluiting via de Mauritssingel.

Openbaar vervoer

Door het plangebied lopen diverse buslijnen met aansluiting op het NS-station Leiden. De halte aan het ziekenhuis vormt een eindstation voor circa drie buslijnen, waardoor ook het aangrenzende bedrijventerrein Elisabethhof in piekuren met 8 bussen per uur wordt ontsloten .

Langzaam verkeer

De Persant Snoepweg is ook voor het langzame verkeer de ontsluitingsweg voor het plangebied. De Hoogmadeseweg, die parallel aan de Persant Snoepweg loopt, ontsluit de woonwijken in het plangebied. Deze weg heeft twee vrijliggende fietspaden. Haaks op de Persant Snoepweg en de Hoogmadeseweg loopt een fietspad, dat beide wegen verbindt. Dit fietspad loopt door een woonwijk en ontsluit ook de basisschool in deze wijk. Via een rotonde, waar de fiets- en wandelpaden vrij liggen wordt de Ericalaan/Acacialaan bereikt. Hier zijn de fietspaden door kleurverschil op de rijbaan zichtbaar gemaakt.

Verder moet het langzaam verkeer in het plangebied over het algemeen gebruik maken van dezelfde routes als het gemotoriseerd verkeer.

Langs de Willem-Alexanderlaan / Simon Smitweg liggen vrijliggende fietspaden. In de Elisabethhof is sprake van een gecombineerd gebruik van rijweg voor fietsers en auto. Over de A4 is een fiets/wandelbrug voorzien die de verbinding met Munnikenpolder vormt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPw4-VG01_0014.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPw4-VG01_0015.jpg"

Afbeelding 12 en 13: Hoogmadeseweg en Mauritssingel