direct naar inhoud van 2.8 Groen
Plan: W4
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0547.BPw4-VG01

2.8 Groen

De hoofdgroenstructuur van Leiderdorp loopt langs de Dwarswatering en de Oude Rijn. De Engelendaal fungeert daar tussen in als centrale as. De groenstructuur langs de Persant Snoepweg verbindt deze verspreid liggende groene elementen. De Houtkamp, als centraal gelegen park in Leiderdorp, de tussenliggende groene villawijk, de parkachtige begraafplaats (omgeven door bijzonder waardevolle bomen) en de groengebieden grenzend aan de Engelendaal maken onderdeel uit van de hoofdgroenstructuur van Leiderdorp.

Om de groene relatie tussen het centrale park en het omliggende Groene Hart te versterken wordt zo veel mogelijk gestreefd naar een groene invulling van de geluidwerende voorzieningen langs de te verdiepen A4, een en ander zoals vastgelegd in het Tracébesluit Burgerveen-Leiden.

De Munnikenpolder zal ten behoeve van extensief recreatief gebruik en als onderdeel van het Groene Hart een groen karakter behouden. Mede door de aan te leggen verbinding van de langzaamverkeersroute over de A4 zal de hoofdgroenstructuur een sprong over de A4 kunnen maken. Door het realiseren van een aantal groene verbindingszones worden solitaire groengebieden met elkaar verbonden. Voor de Munnikenpolder is het beleid gericht op het creëren van een open polderlandschap, waarbinnen ruimte bestaat voor een verdere uitbreiding van het wateroppervlak en verdere vernatting.

afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPw4-VG01_0016.png"

Afbeelding 14: Benadering groenstructuur Leiderdorp

Bijzonder waardevolle bomen

De gemeente Leiderdorp heeft in 2005 haar bomenbeleid herzien. Eén van de veranderingen is dat de gemeente de bijzonder waardevolle bomen in Leiderdorp op een lijst heeft geplaatst en hier specifiek beleid op heeft gemaakt voor het beheren en voor het aanwijzen van nieuwe bijzonder waardevolle bomen. De lijst bevat op dit moment 236 bomen en is te verdelen in 77 particuliere bomen en 159 bomen op openbare grond. Naast bomen zijn ook 2 hakhoutwallen op de lijst opgenomen die samen een oppervlakte hebben van 1.150 m2. Ook staan op de lijst enkele grotere groenvlakken, zoals park De Houtkamp, de heemtuin en Sport- en recreatiepark De Bloemerd.

Binnen het plangebied van dit bestemmingsplan is ook een aantal bijzonder waardevolle bomen te vinden. Dit zijn onder andere de haagbeuken langs de Oude Hoogmadeseweg, enkele bomen op de algemene begraafplaats en de amberboom bij het districtsbureau van de politie. Voor de waardevolle bomen is in dit bestemmingsplan geen regeling opgenomen omdat deze bomen voldoende zijn beschermd via de 'Verordening op de beplantingen in Leiderdorp'.