direct naar inhoud van 2.6 Bedrijven
Plan: W4
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0547.BPw4-VG01

2.6 Bedrijven

De bedrijvigheid in kantoren en winkels is geconcentreerd in Elisabethhof. De locatie Vierzicht is de strook bebouwing langs de rijksweg A4 en biedt ruimte voor hoogwaardig kantoren- en bedrijven, inclusief de daarbij behorende voorzieningen met een gedifferentieerd programma, waarbij aangesloten wordt op het aangrenzende Elisabethhof. Vierzicht is functioneel opgedeeld in vier 'kamers':

  • Kamer Dienstverlening / bedrijvigheid (kavel I), gelegen tegenover de Cardea-locatie;
  • Kamer Zorgboulevard (kavel II), gelegen tegenover het Rijnland Ziekenhuis;
  • Kamer Meubelboulevard (kavel III en IV), gelegen tegenover het Meubelplein Leiderdorp en vormt tezamen Wooon;
  • Kamer Zakelijk Centrum (kavel V), aansluitend aan het IBIS- hotel en de bedrijvenlocatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPw4-VG01_0011.jpg"

Afbeelding 9: Schematische weergave Vierzicht

Het concept van de kamers is leidraad geweest voor de functionele inkleuring van Vierzicht. In totaal is het programmavolume gelimiteerd op 45.000 m2 bvo (exclusief parkeren). De samenstelling van het programma gaat uit van een breed scala aan voorzieningen; kantoren, detailhandel, zorgvoorzieningen en horeca. De zorgboulevard is gerealiseerd en betreft een clustering van patiëntgeoriënteerde zorg-, medische en welzijnsvoorzieningen in de directe nabijheid van het Rijnland Ziekenhuis. Ook de meubelboulevard als onderdeel van Wooon is gerealiseerd. Wat rest zijn de kamers Dienstverlening/bedrijvigheid en Zakelijk Centrum, benoemd als kavel I en V.

Voor de functies Kantoren en Bedrijven is een programma van 30.000 m2 beschikbaar, maximaal 15.000 m2 kantoren en maximaal 15.000 m2 bedrijven. Een gedeelte van deze meters is al ingevuld, namelijk: 9.100 m2 bedrijven. Resteert nog 5.900 m2 bedrijven en 15.000 m2 kantoren. Deze resterende vierkante meters worden verdeeld over kavel I en V.

Op Wooon zijn winkels (meubeltoonzalen) gevestigd, die als hoofdassortiment aanbod in de branchegroep woninginrichting, meubelen, keukens en vloerbedekking hebben, met aanvullende horeca. Zoals in de regionale structuurvisie detailhandel wordt vermeld, gaat het hier om een totaalconcept van wonen.

Voorts zijn hier onder meer een bedrijfsverzamelgebouw en het hoofdkantoor van de regiopolitie Hollands Midden gevestigd. Daarnaast is er in het plangebied een steenhandel aan de Hoogmadeseweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPw4-VG01_0012.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPw4-VG01_0013.jpg"

Afbeelding 10 en 11: Kantoorbebouwing aan Simon Smitweg en detailhandel Wooon