direct naar inhoud van 2.5 Wonen
Plan: W4
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0547.BPw4-VG01

2.5 Wonen

In het westen van het plangebied is de woonfunctie overheersend. In de Kerkwijk liggen aan de Berkenkade, Acacialaan en Kom van Aaiweg rijwoningen. De woningen hebben twee bouwlagen met kap. De woningen aan de Berkenkade en Acacialaan dateren uit de jaren dertig. De woningen aan de Kom van Aaiweg zijn van de periode daarna. In de jaren negentig zijn zeven woningen aan de Kom van Aaiweg gerealiseerd.

In noordelijke richting liggen het Essenpark, het Munnikkenpark en het Wilgenpark als architectonisch interessante elementen. De woonstraten zijn groen en betrekkelijk ruim opgezet met een eenduidige architectuur met een parkachtige opzet en bebouwing aan een lusvormige weg. Aan het Essenpark liggen vrijstaande en geschakelde bungalows uit eind jaren zestig. In het Wilgenpark staan vrijstaande en geschakelde woningen. De woningen zijn in de jaren tachtig gerealiseerd. Alle woningen zijn georiënteerd op de weg waarbij de rooilijn vaak enigszins verspringt. De panden zijn in het algemeen representatief, waarbij de bebouwing van het Essenpark individueel is en die van Wilgenpark seriematig. De welstandscommissie zal bij de advisering over bouwaanvragen in het Essenpark, Wilgenpark en Munnikkenpark onder meer aandacht schenken aan het behoud van samenhang in het afwisselende straatbeeld op het niveau van de zorgvuldige architectonische uitwerking en in het traditionele materiaal- en kleurgebruik. Het groenperceel tussen Essenpark 8 en 10 vormt een stedenbouwkundige overgangszone, gericht op het behoud van de open ruimte tussen de vrijstaande bouwmassa's van nummer 2 t/m 8 (even) en de geschakelde bouwmassa van nummer 10 t/m 22 (even).

In het Munnikkenpark, naast het verpleeghuis, staan geschakelde woningen uit de jaren zeventig. Het Essenpark en Munnikkenpark bestaan hoofdzakelijk uit woningen in één bouwlaag en met platte daken (zonder kap).

Tussen het verpleeghuis en het ziekenhuis ligt aan de Simon Smitweg het woongebied Holtlant. De woningen hebben twee tot vier lagen overwegend met een kap en stammen uit de jaren tachtig. Bij het tuincentrum Ranzijn, aan de Hoogmadeseweg staan enkele vrijstaande woningen. Deze woningen hebben één laag met kap.

Langs de Mauritssingel, aan de oostelijke kant van de A4 staan rijtjeswoningen, geclusterd rond groenplantsoentjes. De woningen dateren uit de jaren vijftig en bestaan uit twee bouwlagen met een plat dak. De gemeente staat onder beperkende stedenbouwkundige eisen realisatie van een dakopbouw toe, zodat de woningen beter voldoen aan de huidige ruimtebehoeften. Aan de zuidelijke kant van de A4 is de woonwijk Mauritskwartier ontwikkeld bestaande uit de deelgebieden Kalkhaven, Landje van Spek en de randen van de voormalige stortlocatie “De Kleine Zandput”.

In het Mauritskwartier aan weerszijden van de Gerrit de Blankenlaan staan recent gebouwde vrijstaande herenhuizen. Deze bebouwing is afgewisseld met vrijstaande en geschakelde woningen, waarvan ook woningen met een rietenkap, onder andere rond het Hofje van Delfos. Aangrenzend op de locatie van "De Kleine Zandput" staan twee appartementengebouwen (7 lagen) aan de rand van de jachthaven met uitzicht op de Munnikenpolder. De voormalige stort is heringericht tot een vierkant grasveld, dat verder als een park wordt aangelegd. Op de aangrenzende locatie van de voormalige ijsbaan staan eveneens woningen (overwegend vrijstaand) met pannendaken of rietenkap.

afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPw4-VG01_0009.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPw4-VG01_0010.jpg"

Afbeelding 7 en 8: Woningen aan de Acacialaan en Kom van Aaiweg