direct naar inhoud van 4.7 Bedrijven en milieuzonering
Plan: W4
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0547.BPw4-VG01

4.7 Bedrijven en milieuzonering

4.7.1 Beleid en normstelling

De Wet ruimtelijke ordening (Wro) bepaalt dat overheden bij het vaststellen van bestemmingsplannen moeten aantonen dat sprake is van een goede ruimtelijke ordening (Wro artikel 3.1 lid 1). Onderdeel hiervan is het zorgen voor een goede milieuzonering: de overheid dient er op toe te zien dat er voldoende afstand in acht wordt genomen tussen enerzijds functies die hinder of gevaar veroorzaken (bijvoorbeeld bedrijven), en anderzijds functies die daar last van hebben (bijvoorbeeld woningen). Die afstand moet ook weer niet onnodig groot zijn, omwille van een efficiënt ruimtegebruik.

In de praktijk wordt gebruik gemaakt van de handreiking “Bedrijven en Milieuzonering” van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) (editie 2009). Deze handreiking beveelt per standaard bedrijfstype een afstand aan tot woningen of andere 'kwetsbare' functies. De afstand hangt ondermeer af van de aard van de omgeving: een rustige woonwijk verdient een hoger beschermingsniveau dan een gebied waar al enige hinder is van bedrijven of infrastructuur (gemengd gebied). Een indicatie van richtafstanden bij verschillend bedrijfstypes is weergegeven in onderstaande tabel.

Richtafstand (in meters) tot omgevingstype  
categorie   rustige woonwijk en rustig buitengebied   gemengd gebied  
1   10   0  
2   30   10  
3.1   50   30  
3.2   100   50  
4.1   200   100  
4.2   300   200  
5.1   500   300  
5.2   700   500  
5.3   1000   700  
6   1500   1000  

In gebieden met functiemenging, zoals binnensteden, kunnen sommige soorten bedrijven aanpandig of inpandig aan woningen grenzen. Dit is in dat soort gebieden vaak al de praktijk.

Ook kan gekeken worden naar de specifieke situatie bij een bedrijf: als een bedrijf afwijkt van het 'gemiddelde' bedrijf uit de VNG handreiking, of als het bedrijf al beperkt wordt door bestaande woningen in de buurt, kan een andere afstand worden aangehouden. Een afwijkende afstand wordt onderbouwd met onderzoek dat aantoont dat met die afstand een goed woon- en leefklimaat behouden blijft.

De omgeving van het plangebied kan getypeerd worden als een gemengd gebied (bron: VNG uitgave 'Bedrijven en milieuzonering', 2009).

4.7.2 Onderzoek

Plantage

In het bestemmingsplan is een uitwerkingsplicht opgenomen voor de realisatie van woningen op de Plantage.

In de omgeving van het plan zijn de volgende bedrijven gelegen:

Inrichting   Adres   SBI-code   Richtafstand
(m)  
Werkelijke afstand (m)  
Tennispark De Munnik   Hoogmadeseweg 41 c   926   30   Ca. 11 m  
Sport- en recreatiecentrum De Does   Amaliaplein 40   926   30   67 m  
Tuincentrum Ranzijn   Hoogmadeseweg 60a   5246/9   10   18 m (inrit-grens plangebied)  

Sport- en recreatiecentrum De Does en Tuincentrum Ranzijn

Uit bovenstaande tabel blijkt dat wordt voldaan aan de richtafstanden.Deze bedrijven leveren geen belemmering op voor het realiseren van woningen aan de Plantage. De bedrijven worden niet belemmerd.

Tennispark De Munnik

Het plangebied (het gedeelte ten westen van het Essenlaantje) ligt binnen de richtafstand van 30 meter. Er wordt niet voldaan aan de richtafstand. Dit betekent dat nader moet worden beoordeeld of het tennispark wordt belemmerd door de te ontwikkelen woningen en er moet worden beoordeeld of er ter plaatse van de woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. De aspecten geluid en licht zijn de maatgevende milieuaspecten. Hierna wordt hier verder op ingegaan.

Verlichting

Er zijn twee regelingen om hinder naar omwonenden te beperken die betrekking hebben op sportverlichting: het Activiteitenbesluit en een richtlijn van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV).

In het Activiteitenbesluit komt lichthinder op twee manieren aan de orde. Onder zogenaamde zorgplicht die een ondernemer naar de omgeving heeft, valt:

  • het voorkomen dan wel voor zover dat niet mogelijk is het tot een aanvaardbaar niveau beperken van lichthinder;
  • het beschermen van de duisternis en het donkere landschap in door het bevoegd gezag aangewezen gebieden.

De Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV) heeft een aantal richtlijnen uitgebracht voor het beoordelen van lichthinder. Ze gelden algemeen als maatgevend en worden ook genoemd in de toelichting van het Activiteitenbesluit.

Op dit moment zijn 4 banen voorzien van verlichting. Deze zijn gelegen aan de kant van de Hoogmadeseweg en veroorzaken geen overlast. Voor het plaatsen van verlichting op de banen 9 en 10 is een melding op grond van het Activiteitenbesluit ingediend. Uit een lichtberekening van Aerolux (d.d. 30 maart 2010), opgenomen in bijlage 22 van deze toelichting blijkt dat wordt voldaan aan de Algemene Richtlijnen betreffende lichthinder van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde.

afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPw4-VG01_0035.jpg"

Afbeelding 24: Situering tennisbanen 7 t/m 10

De banen direct naast de woning Hoogmadeseweg 41d zijn niet voorzien van verlichting.

Deze woning is gelegen op 8,8 meter van de tennisbaan. Dit is een burgerwoning. Het tennispark moet nu al rekening houden met deze woning. Zolang de nieuw te bouwen woningen niet op kortere afstand komen dan zal het tennispark niet worden belemmerd door het voorgenomen plan.

In de uitwerkingsregels is opgenomen dat moet worden aangetoond dat er ter plaatse van de nieuw te bouwen woningen wordt voldaan aan de normen ten aanzien van Algemene Richtlijnen betreffende lichthinder van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde.

Geluid

Bij realisatie van woningen binnen de richtafstand van 30 m is niet op voorhand duidelijk dat voor geluid een aanvaardbaar woon- en leefklimaat zal bestaan. Om hier duidelijkheid over te geven zal in het kader van het uitwerkingsplan een akoestisch onderzoek moeten worden uitgevoerd. In dit onderzoek moet aandacht worden geschonken aan alle geluidbronnen die in het kader van een goede ruimtelijke ordening van belang zijn (zoals stemgeluid, sportactiviteiten, verkeersaantrekkende werking etc.). De geluidsniveaus vanwege de tennisbaan zullen worden getoetst aan de waarden die gelden voor een gemengd gebied.

Vierzicht Kavel I en V (kantoren/bedrijven)

Kantoorgebouwen hebben een milieucategorie 1, met in een gemengd gebied een richtafstand van 0 meter. De kantoren vormen geen belemmering voor bedrijvigheid in de omgeving. Ook wordt het plangebied niet belemmerd door bedrijven in de omgeving.

Bedrijveninventarisatie

De Omgevingsdienst heeft de bedrijven in het plangebied geïnventariseerd, zie bijlage 23 van deze toelichting.

4.7.3 Conclusie

Vanuit milieuzonering zijn er geen belemmeringen voor het plan.

Het bouwen van woningen binnen de milieucontour (30 meter) van het tennispark is pas mogelijk als sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Dit geldt voor de geplande woningen ten westen van het Essenlaantje en dit moet bij nadere uitwerking van het plan blijken uit een akoestisch onderzoek en een lichtonderzoek.