direct naar inhoud van 3.4 Regionaal beleid
Plan: W4
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0547.BPw4-VG01

3.4 Regionaal beleid

Regionale Structuurvisie Holland-Rijnland 2020

In 2009 is deze visie vastgesteld. De visie is in samenwerking met de deelnemende gemeente tot stand gekomen. De regio wil op de scharnierplek tussen de Noord- en Zuidvleugel van de Randstad een gebied zijn waar het goed wonen, werken en recreëren is, met een uitstraling die verder gaat dan de regio- of landsgrenzen. Voor dit bestemmingsplan zijn de in de structuurvisie genoemde ontwikkeling van de Munnikenpolder tot recreatie en natuurgebied, alsmede de ontwikkeling van het Doeskwartier belangrijke aanknopingspunten. Momenteel wordt gewerkt aan een partiële herziening van deze structuurvisie. De herziening betreft de uitbreiding van het regiogebied met de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Rijnwoude.

Regionale detailhandelsstructuurvisie (2006)

Deze visie richt zich op het versterken van de kwaliteit van de toekomstige voorzieningenstructuur en het ondernemersklimaat in de Rijn-en Bollenstreek. De visie geeft bouwstenen voor het nieuwe provinciale detailhandelsbeleid voor Zuid-Holland. Als aanknopingspunt voor dit bestemmingsplan wordt het Meubelplein in Leiderdorp genoemd. In de visie staat dat het Meubelplein zich (in combinatie met de IKEA-vestiging in de toekomst) zou moeten kunnen ontwikkelen tot het regionale aankoopcentrum op het gebied van wonen in het midden en hoge segment. Een aanzet hiervoor wordt gegeven met de uitbreiding van 15.000 m² bvo voor wonen. Het gaat om een totaalconcept rond het thema wonen. Voorwaarde is, dat het aanbod aanvullend is op de bestaande winkelcentra. Vestiging van bouwmarkten en andere winkels, die niet tot de woonbranche behoren, is niet toegestaan. Inmiddels is Wooon gerealiseerd.

In 2012 wordt het regionale beleid geactualiseerd. Er is eind 2011 onderzoek gedaan of de huidige structuur van perifere detailhandelsvestigingen in de regio nog voldoet en of verruiming van de branchering van perifere detailhandel wenselijk is. De rapportage, Plan van aanpak project Strategie pdv-locaties Holland Rijnland (20 oktober 2011), concludeert dat de mogelijkheden voor perifere detailhandelslocaties in Holland Rijnland voldoen en dat een verder verruiming niet wenselijk is. Wooon is specifiek aangewezen als de perifere detailhandelslocatie gespecialiseerd in 'woninginrichting'. Daarnaast wordt voor Wooon een uitbreiding voorgesteld met speciaalzaken kleiner dan 1000 m2 binnen het thema 'woninginrichting'. De verwachting is dat het beleid (Strategie voor detailhandel op perifere locaties Holland Rijnland) op korte termijn wordt vastgesteld. Dit bestemmingsplan gaat uit van dit nieuwe beleid.

Regionale OV-visie (2011)

Doelstelling van de OV-visie is het realiseren van een hoogwaardig OV-netwerk in Holland Rijnland teneinde de stedelijke bereikbaarheid te kunnen (blijven) garanderen en de milieukwaliteit te kunnen handhaven en zo mogelijk te verbeteren. Daarom is de OV-visie er op gericht het OV aantrekkelijker te maken als alternatief voor de auto, zonder daarbij de sociale functie van het openbaar vervoer te veronachtzamen.

De belangrijkste verbinding voor Leiderdorp is de Meerlijn-Noord. Hiermee krijgt een groot deel van Leiderdorp op loopafstand toegang tot een snelle, frequente en rechtstreekse verbinding met Leiden Centraal en verdere bestemmingen. Het voorkeurstracé van de Meerlijn-Noord begint bij de A4/Ikea in Leiderdorp en volgt de snelste route naar Leiden Centraal, via de Persant Snoepweg, Engelendaal, Willem de Zwijgerlaan en Schipholweg. De oude dorpskern van Leiderdorp (Oranjewijk, Doeskwartier) wordt niet door het onderliggend net ontsloten. De gemeente maakt in het kader van de nieuwe concessieverlening afspraken met de vervoerder hoe in deze wijken goed openbaar vervoer beschikbaar zal blijven.

Water

Voor wat betreft het regionale beleid ten aanzien van water, wordt verwezen naar de waterparagraaf 2.9 van deze toelichting.