direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal beleid
Plan: W4
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0547.BPw4-VG01

3.3 Provinciaal beleid

Provinciale Structuurvisie (PSV-2010) en Provinciale Verordening Ruimte (2010)

De kern van de PSV: Visie op Zuid-Holland is het versterken van samenhang, herkenbaarheid en diversiteit binnen Zuid-Holland. Dit draagt bij aan een goede kwaliteit van leven en een sterke economische concurrentiepositie. Duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid zijn belangrijke pijlers. Dit wil Zuid-Holland bereiken door realisering van een samenhangend stedelijk en landschappelijk netwerk. Goede bereikbaarheid, een divers aanbod van woon- en werkmilieus in een aantrekkelijk landschap met ruimte voor water, landbouw en natuur zijn daarin kenmerkende kwaliteiten.

Voorliggend bestemmingsplan betreft bestaand stedelijk gebied, met een jachthaven (water) en recreatiegebied. Op de kaart van de provinciale structuurvisie is dit ook als zodanig aangegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPw4-VG01_0032.jpg"

Afbeelding 30: Uitsnede structuurvisie Zuid-Holland

De provinciale ruimtelijke verordening is tegelijk met de structuurvisie vastgesteld en stelt algemene regels aan bestemmingsplannen met als doel het veilig stellen van provinciale belangen in het kader van een goede ruimtelijke ordening. In dit bestemmingsplan is rekening gehouden met de in de verordening opgenomen regels ten aanzien van ondermeer bebouwing in gebieden buiten de bebouwingscontour (art. 3), de ecologische hoofdstructuur (art. 5), de detailhandel (art. 9) en de molenbiotoop (art. 13). Het bestemmingsplan is niet in strijd met de provinciale verordening.

Herziening structuurvisie en verordening (2011)

Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben op 23 februari 2011 de Eerste Herziening van de Provinciale Structuurvisie en de Verordening Ruimte vastgesteld. De herziening heeft betrekking op enkele onderwerpen die bij de vaststelling bij de Provinciale Structuurvisie in juli 2010 nog onvoldoende waren afgerond. De belangrijkste onderwerpen zijn: bouwen buiten de contour, landgoederenzones, landgoed- en kasteelbiotopen, aanpassing kaarten van enkele gemeenten (waaronder Hillegom en Gorinchem), begrenzing Ecologische Hoofdstructuur en procedure voor transformatiegebieden nieuwe glastuinbouwlocaties.

Deze herziening heeft geen consequenties voor het onderhavige bestemmingsplan.

Structuurvisie detailhandel provincie Zuid-Holland (2007)

In deze nota is de gewenste ruimtelijke verzorgingsstructuur voor de detailhandel vastgelegd. De nota fungeert als een toetsingskader voor de plannen van andere overheden. Voor dit bestemmingsplan is uit deze nota een belangrijk aanknopingspunt dat het winkelaanbod in de Rijn en Bollenstreek, waar Leiderdorp deel van uitmaakt, boven het gemiddelde van Zuid-Holland ligt. Dit komt mede door het grote aanbod op perifere locaties. Per saldo komt er meer koopkracht de regio binnen, dan er uit verdwijnt; vooral van buiten Zuid-Holland. Leiden heeft in deze regio het grootste aanbod, gevolg door Alphen aan de Rijn. De Winkelhof in Leiderdorp is aangeduid als subregionaal winkelcentrum. De nota maakt melding van het Meubelplein Leiderdorp, waarvoor inmiddels uitbreiding is gerealiseerd (Wooon). Voorts is in de nota opgenomen dat op enige afstand van Wooon een IKEA-vestiging is voorzien.

Water

Voor wat betreft het provinciale beleid ten aanzien van water, wordt verwezen naar de waterparagraaf 2.9 van deze toelichting.