direct naar inhoud van 2.3 Archeologische waarden
Plan: Bloemerd
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0547.BPbloemerd-VG01

2.3 Archeologische waarden

Vanwege de rijke bewoningsgeschiedenis zijn in Leiderdorp veel bodemvondsten gedaan. Om een beter beeld te hebben van waar archeologische waarden te verwachten zijn, heeft de gemeente in 2008 een archeologische waarden- en verwachtingskaart opgesteld. Op de kaart zijn de tot nu toe bekende archeologische waarden en verwachtingen van de gemeente weergegeven. In de bijbehorende notitie is een overzicht gegeven van de ontstaansgeschiedenis van Leiderdorp. Tevens is een voorstel gedaan voor een planologisch regime waarmee archeologische waarden en verwachtingen beschermd kunnen worden in het bestemmingsplan. Het doel van dit beschermingsregime is om terreinen met verwachte archeologische waarden te beschermen tegen bodemingrepen. Met een aanlegvergunningenstelsel kan worden voorkomen dat bodemingrepen plaatsvinden die een bedreiging vormen voor eventueel aanwezige archeologische waarden.

In het plangebied zijn geen archeologische monumenten (Rijks- en gemeentelijke monumenten of AMK terreinen) aanwezig. Wel bezit een groot deel van het plangebied een hoge archeologische trefkans, de rest van het terrein heeft een middelhoge trefkans (zie afbeelding 3).

Binnen het plangebied is een vindplaats aanwezig (Vindplaats 6: De Bloemerd). Dit terrein is op basis van een grote hoeveelheid vondsten uit de Late IJzertijd en Romeinse tijd als vindplaats gekenmerkt. Ook in de 12e, 13e eeuw na Chr. (datering o.b.v. het aangetroffen aardewerk) hebben er menselijke activiteiten plaatsgevonden op dit terrein. Ook zijn waarnemingen 18, 20, 21, 23, 24 hier gelegen.

Vermeldenswaard in dit verband is de eerder genoemde Boerderij Balkenende ook wel aangeduid als de Boerderij Welstee (zie afbeelding 2) die aan de Dwarswatering, ten zuidwesten van de manege heeft gestaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPbloemerd-VG01_0003.png"

Afbeelding 2: Boerderij Welstee ("Balkenende Boerderij"; foto omstreeks 1970)

Er zijn twee onderzochte gebieden in of aangrenzend aan het plangebied, te weten gebied 5778 en gebied 6467. Hier heeft resp. in 2004 en in 2002 booronderzoek plaatsgevonden. Voor beide locaties is vervolgonderzoek aanbevolen bij nieuwe ontwikkelingen. Een waarneming uit de Late Middeleeuwen en Nieuwe Tijd (76) ligt in het onderzochte gebied 5778.

afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPbloemerd-VG01_0004.jpg"

Afbeelding 3: Uitsnede archeologische verwachtingskaart voor De Bloemerd

Hoge trefkans

Een hoge archeologische trefkans betekent niet dat iedere vierkante meter ook daadwerkelijk resten uit het verleden zal herbergen. Alle bodemingrepen dieper dan 30 cm en groter dan 100 m2dienen vooraf archeologisch onderzocht te worden. Hieronder vallen ook alle vergunningsvrije bouwwerken. Dit houdt in dat in deze delen bij voorgenomen bodemverstorende activiteiten in principe Inventariserend Veldonderzoek (IVO) in de vorm van proefsleuven of een oppervlaktekartering onder goede voorwaarden moet worden uitgevoerd. In sommige gevallen zullen boringen voor het verkennend stadium in eerste instantie voldoende zijn. Het waarderen van een terrein dient te gebeuren d.m.v. een IVO-booronderzoek of IVO-proefsleuven. Rekening moet worden gehouden met vervolgonderzoek in de vorm van een opgraving.

Middelhoge trefkans

Op terreinen met een middelhoge archeologische trefkans kunnen vindplaatsen in de ondergrond aanwezig zijn. Daarom wordt op deze terreinen archeologisch onderzoek voorgeschreven indien de bodemingreep dieper dan 30 cm beneden maaiveld is en groter dan 100 m2.

Betekenis voor het bestemmingsplan

De voornoemde regelingen voor hoge en middelhoge trefkans zijn verwerkt in de regels van dit bestemmingsplan. De bescherming van de (te verwachten) aanwezige waarden, is geregeld met een dubbelbestemming “Waarde – Archeologie”, met hieraan gekoppeld een aanlegvergunningstelsel. Zie paragraaf 5.3 Artikelsgewijze toelichting voor een beschrijving van deze regeling.