direct naar inhoud van 2.14 Ontwikkelingen
Plan: W4
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0547.BPw4-VO01

2.14 Ontwikkelingen

De Plantage

Woningbouwlocatie de Plantage wordt doorkruist door het Essenlaantje. In de huidige situatie ligt aan de ene zijde van het Essenlaantje het braakliggende terrein naast het huidige tennispark en aan de andere zijde van het Essenlaantje ligt een grasveld, 'het Samsomveld'. Op deze twee locaties is een programma van totaal 25 grondgebonden woningen gepland. Er wordt gedacht aan geschakelde en/of vrijstaande woningen. Voor de woningen aan de noord-oostkant van het plangebied op het Samsomveldje, staan maximaal 2 lagen met een kap gepland. Voor de woningen aan de zuid-westkant van het plangebied, direct naast het tennispark, wordt gedacht aan maximaal 3 lagen. Bij het opstellen van het definitieve plan wordt aandacht geschonken aan het groene karakter van de omgeving en de reeds aanwezige groene elementen binnen het plangebied. Over de locatie loopt het Essenlaantje, een rustig vrijliggend fietspad begeleid door een laan van essen. Deze groenstructuur wordt opgenomen in het plan. Vanaf de Kom van Aaiweg wordt een erftoegangsweg aangelegd voor een gedeelte van de woningen. Op de plankaart (verbeelding) is hiervoor binnen de bestemming 'Wonen - uit te werken' een aanduiding opgenomen dat in dit gedeelte alleen een erftoegangsweg en groen is toegestaan.

Het betreft een programma op hoofdlijnen, bij de verdere planuitwerking zal het plan verfijnd worden. De ontwikkeling is als uitwerkingsplicht opgenomen in het bestemmingsplan, waarbij een aantal uitwerkingsregels opgenomen worden. Archeologie is zo'n uitwerkingsregel. De Plantage betreft een archeologisch zeer waardevol gebied en opgraving is voorwaarde voor de planontwikkeling.

Vierzicht kavel I en V

De locatie Vierzicht is de strook bebouwing langs de rijksweg A4 en biedt ruimte voor hoogwaardige kantoren- en bedrijven, zoals toegelicht in paragraaf 2.6.

De kamers Dienstverlening/bedrijvigheid en Zakelijk Centrum, benoemd als kavel I en V (zie afbeelding 9), zijn nog niet ingevuld Hiervoor is nog 5900 m2 bedrijven en 15.000 m2 kantoren beschikbaar, deze vierkante meters worden verdeeld over kavel I en V. Kavel V is nog niet gerealiseerd, maar hier is wel een vrijstellingsprocedure voor de bouw van 11.500 m2 kantoren doorlopen (art. 19 WRO). Er is echter nog geen vervolg aan gegeven in de vorm van bebouwing.

De bebouwing van Vierzicht langs de A4 vormt een geluidwerende wand langs de rijks-weg, waardoor de hoogte mede bepalend is. De hoogte van de bebouwing is afwisselend tot een hoogte van maximaal 25 m, met op de hoeken twee torens van maximaal 30 en 42 m. Indien Vierzicht kavel I en V niet tijdig gebouwd worden, dient een geluidscherm geplaatst te worden om aan de geluidseisen te voldoen, zoals geregeld in het Tracébesluit artikel 4 sub 4: 'Ten aanzien van de geluidschermen gelegen tussen km 29,8 en km 33,2, met uitzondering van de horizontale en verticale geluidschermen in en bij de bak voor de verdiepte ligging van de A4 tussen km 31,550 en km 32,610, hebben de gemeenten Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude de mogelijkheid om zelf een geluidsafschermende voorziening te realiseren als alternatief voor de in tabel 3 opgenomen geluidwerende voorzieningen, mits uit nader akoestisch onderzoek blijkt dat minimaal dezelfde geluidsituatie ontstaat als met de geluidschermen uit tabel 3 het geval is. De alternatieve geluidwerende voorziening moet gereed zijn uiterlijk op het moment dat de A4 wordt opengesteld. Bij een gedeeltelijke openstelling dient de alternatieve geluidwerende voorziening voor het open te stellen deel van de A4 te zijn gerealiseerd. In het geval de gemeenten geen of niet tijdig gebruik maken van de mogelijkheid een alternatieve geluidwerende voorziening te realiseren worden de geluidwerende voorzieningen uit tabel 3 gerealiseerd.'

Voor kavels I en V van Vierzicht dient dus in overeenstemming met artikel 4 sub 4 van het Tracébesluit te worden aangetoond dat minimaal dezelfde geluidsituatie ontstaat als met de geluidschermen uit de in artikel 4 opgenomen tabel 3 van het Tracébesluit het geval is.

Kavel M

Op de hoek van de Boomgaardlaan en Mauritssingel is voor de toekomst bebouwing voorzien. Bij de bebouwing moet worden gedacht aan een maatschappelijke functie of woningbouw. De plannen zijn echter nog in een pril stadium, daarom is er aangesloten bij de huidige bestemming, totdat er meer duidelijkheid is over de mogelijkheden c.q. onmogelijkheden. Het is niet gewenst de actualisatie van dit plan, mede gelet op de wettelijke verplichtingen daartoe, hierop te laten wachten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPw4-VO01_0021.jpg"

Afbeelding 19: Kavel M

Gebiedsvisie Willem-Alexanderlaan

De gemeente stelt parallel aan het bestemmingsplan W4 een gebiedsvisie op voor het gebied langs de Hoogmadeseweg en de Willem-Alexanderlaan. Binnen dit gebied zijn nog onontwikkelde gebieden en zullen in de komende jaren op verschillende locaties functies verdwijnen. Daardoor is er behoefte aan een visie op de ruimtelijke structuur van het gebied om toekomstige ontwikkelingen te kunnen sturen. De gebiedsvisie Willem-Alexanderlaan heeft tot doel een integrale ruimtelijke visie te geven voor het plangebied. Daarbij wordt rekening gehouden met de ontwikkelingen die door partijen in het gebied worden gevraagd. Voor locaties die ontwikkeld worden geeft de visie een stedenbouwkundig kader mee (waaronder programma en waar wenselijk rooilijnen, bouwhoogten, oriëntatie, routes, verbindingen). Vooralsnog zijn dat Zwembadlocatie De Does en locatie Cardea

afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPw4-VO01_0022.jpg"

Afbeelding 20: Plangebied Gebiedsvisie Willem-Alexanderlaan

Rondom Zwembad De Does is ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Oorspronkelijk waren de gronden in gebruik voor een school en het openluchtzwembad. Deze zijn gesloopt en buiten de parkeerplaatsen van het zwembad zijn de gronden nu niet in gebruik. In de gebiedsvisie Willem-Alexanderlaan wordt onderzocht welke functies een plaats kunnen krijgen op deze locatie. Deze strook is vooral geschikt voor functies die minder gevoelig zijn voor de milieu- en gezondheidsinvloed van het wegverkeer. Afhankelijk van de detailhandelsontwikkelingen voor het verzorgingsgebied Oude Dorp, zou hier in de toekomst mogelijk gedacht kunnen worden aan detailhandel en/of sport en leisure. Ook eventuele woningbouw op deze locatie wordt nader onderzocht. Het bestemmingsplan voorziet hier vooralsnog niet in. Er is aangesloten bij de huidige bestemming, totdat er meer duidelijkheid is over de mogelijkheden c.q. onmogelijkheden. Het is niet gewenst de actualisatie van dit plan, mede gelet op de wettelijke verplichtingen daartoe, hierop te laten wachten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPw4-VO01_0023.png"

Afbeelding 21: Locatie zwembad

Cardea is een jeugdzorginstelling die in Leiderdorp aan de Simon Smitweg gevestigd is. Hier worden kinderen met een indicatie begeleid en hier kunnen ze naar school. Het gebouw is verouderd en sluit niet meer aan op de wensen van de zorginstelling. Nadat eerder is gepoogd om te verhuizen naar Leiden is nu gekozen om een nieuw multifunctioneel gebouw te realiseren voor deze jeugdzorginstelling. Vooruit lopend op het bestemmingsplan is hiervoor een omgevingsvergunning aangevraagd.

Het nieuwe gebouw zal met bijbehorende buitenruimten minder ruimte innemen dan het bestaande gebouw. In de gebiedsvisie wordt daarom voor de resterende ruimte gedacht aan woningen, al dan niet zorggerelateerd. Met grondgebonden woningbouw kunnen hier ca. 40 woningen worden toegevoegd waarbij een ruime groene buffer naar de naastgelegen Simon smitweg wordt aangehouden. Het plan voor het zorggebouw is een concreet bouwvoornemen en zal in het bestemmingsplan W4 geconsolideerd worden. De omgevingsvergunning wordt voorzien van een ruimtelijke onderbouwing en de vergunningprocedure loopt vooruit op het bestemmingsplan.

De plannen voor woningbouw zijn nog in een pril stadium. De gronden rondom het nieuwe gebouw hebben daarom de bestemming 'Maatschappelijk' zodat ze vooralsnog ten behoeve van de jeugdzorginstelling kunnen worden gebruikt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0547.BPw4-VO01_0024.jpg"

Afbeelding 22: Cardea

Detailhandel

De Gemeente Leiderdorp is momenteel bezig met het vormen van nieuw beleid voor de detailhandelsstructuur en branchering. Mogelijk leidt dit voor woonboulevard Wooon tot een verruiming van de branchering. Dit beleid is nog in ontwikkeling en het bestemmingsplan voorziet hier vooralsnog niet in. Er is aangesloten bij de huidige bestemming, totdat er meer duidelijkheid is over de mogelijkheden c.q. onmogelijkheden. Het is niet gewenst de actualisatie van dit plan, mede gelet op de wettelijke verplichtingen daartoe, hierop te laten wachten.