direct naar inhoud van 5.2 Planvorm en opbouw planregels
Plan: W4
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0547.BPw4-VG01

5.2 Planvorm en opbouw planregels

Qua plansysteem is gekozen voor een “mengkraanmodel”, bestaande uit (gedetailleerde) eindbestemmingen voor bestaande woonbebouwing en functies met een conserverend karakter, alsmede globale bestemmingen voor de voorziene ruimtelijke ontwikkelingen. Uitgangspunt in dit bestemmingsplan is zo veel mogelijk een voortzetting van de bouw- en gebruiksmogelijkheden in de vigerende bestemmingsplannen. Dit geldt voornamelijk voor de woonwijken. Voor de in de afgelopen periode gerealiseerde bebouwing is de feitelijke situatie bestemd.

De bestemmingsvlakken en andere aanduidingen op de verbeelding (plankaart) hebben hun precieze juridische betekenis in combinatie met de planregels. De bestemmingsregels zijn opgebouwd in drie hoofdstukken:

  • 1. Inleidende regels;
  • 2. Bestemmingsregels;
  • 3. Algemene regels;
  • 4. Slotregels.

Het eerste hoofdstuk bevat “Inleidende regels”. Ter voorkoming van onduidelijkheden over de interpretatie (met het oog op de rechtszekerheid) is in artikel 1 een aantal in de verdere regels gehanteerde begrippen gedefinieerd. Met het oogmerk van voorkomen van interpretatieverschillen is in artikel 2 vastgelegd op welke wijze de voorgeschreven maatvoeringen precies moeten worden gemeten. De eigenlijke kern van bepalingen, specifiek voor het onderhavige bestemmingsplan “W4”, wordt gevormd door hoofdstuk 2 van de planregels. In dit hoofdstuk “Bestemmingsregels” is in de betreffende artikelen een nadere juridische uitwerking gegeven aan de op de verbeelding aangegeven bestemmingsvlakken en nadere aanduidingen. In het derde hoofdstuk is een aantal “Algemene regels” opgenomen omtrent de antidubbeltelregel, de algemene gebruiksregels, de algemene aanduidingsregels, de algemene afwijkingsregels, de algemene wijzigingsregels, de verwerkelijking in naaste toekomst en de algemene procedureregels. Tot slot zijn in het vierde hoofdstuk de overgangs- en slotregels vermeld.

Alle artikelen zijn opgedeeld in een aantal “leden”. Ieder artikellid heeft een eigen nummer en een eigen opschrift en bevat de bij elkaar behorende regels voor één aspect binnen een bestemmingsvlak.