direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding en doel van het plan
Plan: W4
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0547.BPw4-VG01

1.1 Aanleiding en doel van het plan

In het kader van het actualiseringsprogramma van de gemeente Leiderdorp dienen de bestemmingsplannen voor 1 juli 2013 actueel te zijn (jonger dan 10 jaar). Dit geldt ook voor het voorliggende bestemmingsplan voor het W4-gebied. Voor dit gebied is in 2001 een Masterplan W4opgesteld, gericht op een integrale ontwikkeling van het gebied rondom de te verbreden en te verdiepen A4. Hierbij wordt de A4 op een hoogwaardige wijze ingepast, waarbij de barrièrewerking (doorsnijding) van de weg door Leiderdorp wordt verminderd. Dit in combinatie met een herontwikkeling (en toevoeging) van functies (detailhandel, voorzieningen e.d.) leidt tot een kwalitatieve opwaardering van dit gebied.

In de afgelopen periode is een groot deel van het Masterplan W4 gerealiseerd (waaronder een groot deel van de kantoor- en bedrijvenlocatie Vierzicht, de woningbouwlocatie 't Heerlijk recht in het Mauritskwartier). Binnen afzienbare tijd zijn ook de werkzaamheden aan de A4 afgerond. Het op 17 mei 2009 vastgestelde Tracébesluit voor de A4 is opgenomen in dit bestemmingsplan. Dit betekent dat de ruimtelijke consequenties van deze ingreep als zodanig ook conserverend zijn bestemd.

Met dit bestemmingsplan "W4" wordt een passend ruimtelijk en juridisch kader geboden voor genoemde (gerealiseerde) ontwikkelingen van het Masterplan W4 en voor de bestaande en (overwegend) te handhaven situatie in het overige deel van het plangebied met functies voor onder meer wonen, bedrijvigheid, maatschappelijke voorzieningen en recreatie. In het bestemmingsplan zijn tevens de ruimtelijke en functionele ontwikkelingen (onder andere projectbesluit nieuw gemeentehuis aan de Willem-Alexanderlaan) alsmede wijzigingen in wet- en regelgeving die na vaststelling van de geldende plannen hebben plaatsgevonden meegenomen.

Het bestemmingsplan "W4" heeft een overwegend conserverend, beheersgericht karakter, wat wil zeggen dat de bestaande situatie is bestemd en grootschalige ontwikkelingen waarvoor nog geen planologische titel aanwezig is, niet zijn opgenomen. Dit houdt mede in, dat geen nieuwe gevoelige c.q. kwetsbare objecten (zoals woningen) rechtstreeks mogelijk worden gemaakt in dit bestemmingsplan. Het bestemmingsplan "W4" heeft gezien het bovenstaande de vorm van een gedetailleerd eindplan waarin door het opnemen van (algemene) afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden een bepaalde mate van flexibiliteit wordt verkregen. Voor de voorziene ruimtelijke ontwikkelingen waaronder woningbouwlocatie de Plantage, kavel M en Vierzicht kavel I en V en het toekomstig recreatiegebied in de Munnikenpolder zijn globale (uit te werken) bestemmingen opgenomen.

Voor het onderhavige plangebied W4 is eerder een ontwerpbestemmingsplan opgesteld, dat door de provincie Zuid-Holland (advies planologische commissie oktober 2003) is geaccordeerd en vervolgens van 9 augustus tot 6 september 2004 ter inzage heeft gelegen. Verdere ontwikkeling van dat ontwerpbestemmingsplan is vanwege het toen nog niet vigerende Tracébesluit voor de A4 aangehouden. Dit gegeven in combinatie met de sindsdien gewijzigde wetgeving heeft er toe geleid dat voor het W4-gebied het bestemmingsplan in zijn geheel opnieuw is opgepakt.