direct naar inhoud van 4.3 Flora en fauna
Plan: Bloemerd
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0547.BPbloemerd-VG01

4.3 Flora en fauna

Wet- en regelgeving

De Europese richtlijnen de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn zijn in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd door middel van de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet. De Flora- en faunawet is met name van belang bij de soortenbescherming van planten en dieren, terwijl de Natuurbeschermingswet zich met name richt op gebiedsbescherming en dan ook gebieden aanwijst ten behoeve van de bescherming van planten en dieren.

Gebiedsbescherming

Het onderhavige plangebied Bloemerd is niet aangewezen als beschermingszone zoals bedoeld in de Vogel –en Habitatrichtlijn en de Natuurbeschermingswet. Het plangebied grenst ook niet aan een dergelijk gebied.

Zoals in hoofdstuk 3 is aangegeven liggen in en rond het plangebied belangrijke delen van de gemeentelijke ecologische hoofdstructuur (GEHS). De Bloemerd zelf is een kerngebied. Daarnaast vormen de Dwarswatering, De Leysloot, de Vossiuslaan, De Gallaslaan, de groenstrook in Voorhof en de Persant Snoepweg verbindingszones die aansluiten op het plangebied.

Het specifiek voor de Bloemerd opgestelde Groenbeheerplan benoemt een toekomstvisie waarin 'het behoud van de multifunctionaliteit' en 'de verhoging van natuurwaarden' centraal staan. Om dit mogelijk te maken, is het park opgedeeld in verschillende beheerszones met bijpassende beheertypen en maatregelpakketten. In de maatregelpakketten is de vorm van beheer vastgelegd zodat de gestelde natuurdoelen en gebruiksvormen gerealiseerd worden. Voor de uitvoering van de verschillende beheersvormen vormt het bestemmingsplan geen belemmering. De in dit bestemmingsplan opgenomen bestemmingen Natuur en Groen zijn afgestemd op de in het Groenbeheerplan genoemde hoofdverdeling in natuurkerngebieden, recreatiekerngebieden en overgangsgebieden.

Soortenbescherming

Dit bestemmingsplan voorziet in het vastleggen / actualiseren van de bestaande situatie en rechten. Nieuwe ontwikkelingen zijn met dit bestemmingsplan niet voorzien. Er treed dan ook geen strijdigheid op met de Flora- en faunawet. Bij toekomstige bouwinitiatieven die plaatsvinden in het plangebied dient een toetsing plaats te vinden aan de eisen die Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet daaraan stellen.

Conclusie

Dit bestemmingsplan houdt rekening met de in het Groenbeheerplan aangewezen natuurbeheersgebieden. Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen in het plan voorzien, waardoor er geen strijdigheid is met de flora- en faunawet. Vanuit het oogpunt van ecologie is er geen belemmering voor de uitvoering van dit bestemmingsplan.